Saftig grovbrød

Her er et grovt brød som blir svært luftig og saftig med en god sprø skorpe. Barna liker at vi baker runde brød, for da får de kjempestore brødskiver. Dette er et svært barnevennlig brød uten frø og nøtter, men husk har du små barn skal de helst ikke spise honning. Da kan du bytte ut honningen med en ts sirup eller kutte det helt ut.

  • 3,5 dl vann
  • 25 gr gjær
  • 1 ts honning
  • 3 ss rapsolje
  • 1/2 – 1 ts salt
  • 5,5 dl fullkorn hvetemel eller fibramel
  • Hvetemel til passe deig (ca 0,5 dl)

Varm vann til ca 37 grader. Ha i gjær, honning, salt og olje, Rør så gjæra løser seg opp. Ha i fullkornsmel.

Kjør deigen i en kjøkkenmaskin og ha i hvetemel til deigen blir passe. Den skal være litt klissete. Nesten løsne fra kanten på bakebollen. La deigen gå i minst 5 min i maskinen. Da har nok deigen løsnet fra kanten. Om ikke, ha i bittelitt mer mel.

La deigen heve under et klede i 60 min.

Strekk litt i deigen og brett den noen ganger før du lar den heve 30 min til.

Strø litt mel over deigen. Brett deigen til et rundt brød uten å bake inn for mye mel. La melet være på utsiden av deigen. Legg brødet på en plate med skjøten ned, dryss på litt mer mel og legg over et klede. La det heve i minst 60 min.

Om du ønsker kan du ta en skarp kniv og gjøre forsiktig noen snitt i brødet. Trenger ikke være så veldig dypt. Pass på så ikke lufta går ut av brødet. Dryss evt på litt mel før du setter brødet inn i ovnen.

Forvarm stekovnen til 250 grader. Senk tempraturen til 225 grader når du setter inn brødet.. Stek brødet i ca 35 min. Synes du brødet blir for mørkt i skorpa kan du fint senke tempraturen litt underveis i stekeprosessen.

Tips for å finne ut om brødet er stekt: Bank på brødet. Høres det hult ut er det ferdig.

Avkjøl på rist.

Oppbevar brødet i et klede om du vil bevare den sprøe skorpa.

 

20140226-162223.jpg

20140226-162232.jpg

20140226-162240.jpg

En tanke om “Saftig grovbrød

  1. Tilbaketråkk: Rørt jordbær | Smedstua

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: