Jeg liker å bruke fibramel eller fullkorn hvetemel i gjærbaksten for å få den til å mette litt mer, og inneholde litt flere næringsstoffer. Fibramel kjøper jeg på Rema 1000. Gjærbaksten blir like luftig og myk som når jeg kun bruker hvetemel. Jeg bruker min egen hvetedeig, og bytter ut deler av hvetemelet med fibramel. Til disse kanelsnurrene har jeg brukt litt mer enn 50% fibramel. I forhold til brødskalaen er disse grove.
Ingredienser: (dette gir ca 24 stk store kanelsnurrer )
- 5 dl lettmelk
- 150 gr margarin
- 1 egg
- 1 dl sukker
- 1 1/2ts kardemomme
- 25 gr fersk gjær
- 1/2 ts salt
- Hvetemel og fibramel til passe deig. (ca 40% hvetemel og 60% fibramel)
- Romtemperert smør
- sukker
- kanel
Framgangsmåte:
Smelt margarin i en kjele. Ha i melken og varm opp til ca 37 grader. Ta kjelen av plata. Bland i et egg. Ha væsken i bakebollen og smuldre gjæren i. Bland godt. Ha i sukker, salt og kardemomme.
Til slutt har du i mel til deigen blir passe. Den skal «danse i bollen», dvs begynne å slippe taket fra sidene i bakebollen.
Ha deigen heller litt klissete, enn for kompakt til heving. Bollene blir saftigere og luftigere om du klarer å bake med en deig med mindre mel.
Dekk bakebollen med plast og sett den til heving. Skal heves til ca dobbel størrelse. Tiden det tar avhenger av temperaturen på deigvæska, og romtempraturen.
Når deigen er ferdig hevet, deler du deigen i 2 emner. Kjevle ut hvert av emnene til et rektangel på ca 30cm x 40cm. Smør utover et tynt lag romtemperert smør og strø på sukker og kanel. Rull sammen til en lang pølse, og del opp i passe store skiver.
Sett skivene på et stekebrett med bakepapir, trykk de litt ned, og etterhev. Ca 15-30 min.
Pensle kanelsnurrene forsiktig med sammenpisket egg. Dryss evt litt perlesukker over.
Steik snurrene midt i ovnen på 225 grader i ca 12 min.
Avkjøles på rist.
Tips til utbaking: ha litt olje i hendene og på bakebenken når du triller ut boller istedenfor mel. Til denne deigen er det sjelden jeg trenger noe som helst. Deigen er smidig og god og fester seg ikke til en tørr benk.
Tips til pensling: Ha bittelitt salt i det sammenpiskede egget, så brytes de lange proteintrådene som ellers er litt seige og ikke så godt egnet til å pensle på.
Her har vi 4 gode grunner til hvorfor du bør velge grovere mel:
1. Grove bakervarer og kornprodukter inneholder mer mineraler, vitaminer og fiber.
2. Spiser du grove bakervare og kornprodukter får du god metthetsfølelse og stabilt blodsukkernivå.
3. Grove bakervarer og kornprodukter er med på å forebygge livsstilsykdommer som diabetes 2 og hjerte/kar-lidelser.
4. Spiser du grove bakervarer og kornprodukter holder du koken lenger.
(Gode grunner er hentet fra Opplysningskontoret for brod og korn)
3 kommentarer om “Kanelsnurrer med fibramel”